Снимка: БулфотоМинистърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отговори на въпросите на

...
Снимка: БулфотоМинистърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отговори на въпросите на
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров отговори подробно на Върховната прокуратура

Снимка: Булфото

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров отговори на въпросите на Върховната административна прокуратура, които бяха изпратени до здравното министерство.

Ето и обширните му отговори:

" До господин Ангелов прокурор във ВАП
Копие: господин Иван Гешев – Главен прокурор

Уважаеми господин Ангелов,
Във връзка с Ваше писмо публикувано в медиите, а в следствие получено в министерството на опазването на здравето, давам изчерпателни отговори на поставените въпроси.
Бих предпочел кореспонденцията сред нашите институции да не се води посредством медиите, само че нямам срещу, в случай че предпочитате тази форма. Тя ми разрешава с изключение на Вас, още веднъж да срещна обществото с дейностите на министерството на опазването на здравето.

По въпроса за Национален действен проект за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 и прилаганите ограничения ви осведомявам:

Националният действен проект не е административен нормативен акт, с който да се основават права и отговорности за жителите и институциите, а проект, основан с цел да даде предвидимост, поредност, логичност и условия за усъвършенствана организация на битката със епидемията от SARS-CoV-2. Конкретните противоепидемични ограничения за територията на страната се ползват в изискване на обвързана подготвеност, със заповед на министъра на опазването на здравето по предложение на Главния държавен здравен контрольор, според член 63, алинея 4 на Закона за здравето. Министерството на здравеопазването следва прецизно избрания със закона ред. Нашите специалисти наблюдават деликатно епидемиологичната обстановка. Всеки отчет на Главния държавен здравен контрольор, с който се предлага смяна в противоепидемичните ограничения, се преглежда в къси периоди и се подхващат плануваните в закона дейности въз основата на експертна оценка на противоепидемичната конюнктура.  

Законът също по този начин планува противоепидемични ограничения да могат да се постановат и за обособена административна област - член 63, алинея 7 от Закона за здравето. Това става със заповед на Директора на РЗИ, съгласувана с Главния държавен здравен контрольор. Предвид записания нараснал брой случаи на позитивни проби за  SARS-CoV-2 в областите Бургас и Велико Търново там бе командирован Главния държавен здравен контрольор доцент Кунчев. Той и шефовете на РЗИ  Бургас доктор Паздеров и на РЗИ Велико Търново доктор Недева са решили, че на този стадий не се постанова въвеждане на спомагателни ограничаващи ограничения в двете области.

Действащите все още противоепидемични ограничения са съобразени с мненията на специалистите и са оповестени на Интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

По отношение на използването на трета доза ваксини Ви осведомявам, че лекарствените артикули в страната съгласно настоящото законодателство се ползват според показанията и в дози, посочени в късата характерност на продукта, която се записва от регулаторните органи – Европейска организация по медикаментите за всички страни членки на Европейски Съюз и Изпълнителна организация по медикаменти за България. Министерството на здравеопазването няма законови пълномощия да пуска и стопира лекарствени артикули на пазара, както и да дефинира в какви дози да се ползват. В късата характерност на нито една от прилаганите в страната ваксини против SARS-CoV-2 не се планува използване на „ бустерна “ доза. Министерството на здравеопазването има подготвеност да провежда слагането на такава доза, незабавно откакто регулаторният орган – Европейска организация по медикаментите, записва съответните промени в Кратката характерност на продуктите.

По отношение на настояването Ви за мнение на Министерство на здравеопазването по отношение на „ започването на идната образователна година и какви ограничаващи ограничения следва да бъдат прилагани “, ви осведомявам, че Министерство на здравеопазването не издава такива мнения. Конкретните противоепидемични ограничения ще бъдат признати, след координиране с Министерството на образованието и науката, с които работим в тясно съдействие.

По отношение на контрола по използването на противоепидемичните ограничения Ви осведомявам, че беше извършена среща с шефовете на всички районни здравни инспекции в страната, на която им е предоставено да изготвят лист с рискови обекти от позиция на разпространяването на вируса и да засилят контрола върху тях. На 6.08.2021 година е издадена взаимна заповед на министъра на опазването на здравето, министъра на вътрешните работи и министъра на земеделието и храните за осъществяване  на взаимни инспекции от контролните органи на трите ведомства. Всяка седмица контролните органи дават доклад за осъществената контролна активност. За последната седмица от 16 до 22 август в страната са осъществени 3389 (три хиляди триста осемдесет и девет) инспекции на обекти с публично предопределение. Министерството на здравеопазването, посредством своите представители в регионалните щабове, предложи настоятелно на кметовете на общини, посредством своите инспекторати и общинска полиция също да засилят контролната си активност изключително в градския превоз. Отделна среща по въпроса бе извършена и с кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова.  

По въпроса за използването на социално-икономически ограничения за поддръжка на засегнатите от пандемията лица Ви осведомявам, че същите не са в избраните от закона отговорности и отговорности на Министерството на здравеопазването.

По отношение на въпроса дали Министерство на здравеопазването е осигурило нужните лекарствени средства нужни за лекуване на пациенти с COVID-19, отговорът е да, обезпечени са съгласно заложените в Национален действен проект за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 знаци. Същото се отнася и за обезпечаването на действието на лечебните заведения за болнична помощ. Макар да не сте ме питали, употребявам случая да Ви осведомявам, че взаимно с НЗОК и БЛС работим по основаването на процедура за амбулаторно лекуване на заболели с COVID-19, което в допълнение да облекчи натиска върху лечебните заведения.  

По въпросите за провеждането на осведомителна акция ви осведоми, че в бюджета на Министерство на здравеопазването за 2021 година за тази цел са планувани малко над 10 000 лв.. Въпреки наследения нищожен запас, правим поредна акция за информиране на популацията, като за цялост ще изброя част от дейностите подхванати от Министерството на здравеопазването или от други лица по наше гледище и съгласувани с нас:

На съображение член 89 от Закон за радиото и телевизията от 10 май т. година националните малките екрани започнаха излъчването на информативен клип за имунизацията.

-    Информационен клип за изгодата от имунизацията, направен от Представителството на Европейската комисия в България с поддръжката на Министерство на здравеопазването също се излъчваше в телевизионния и радиоефир.

-    Информационен банер за изгодите от имунизацията, създаден от Представителството на Европейската комисия в България, се популяризира и все още в частни медии, които безплатно се включиха във имунизационната акция, подкрепена от Министерство на здравеопазването.

-    Публикуване във Фейсбук страницата на Министерство на здравеопазването на инфографики (текст със снимка/текст с анимирано изображение), както и къси видеа за разпространение изгодите от ваксиницията против COVID-19, за митовете и истините за имунизациите, за страничните реакции, за стадиите на клиничните изследвания, за надеждността и успеваемостта на имунизациите, както и за достъпа до ваксини, обезпечен на всички български жители.

-    Отпечатване на 300 000 броя осведомителни брошури, вид Флаер А5, съдържащи информация за имунизациите на наличен език.

-    Около 200 000 от направените от Министерството на здравеопазването брошури се популяризират от Български пощи във всички пощенски клонове в страната.

-    Част от брошурите са публикувани посредством РЗИ-Кюстендил, БЧК-Перник, Община Габрово, регион Искър, Областна администрация Хасково и други, както и от Главно мюфтийство, които се включиха със свои начинания във имунизационната акция на Министерство на здравеопазването.

-    Популяризиране на изгодите от имунизацията, ефикасността и сигурността на имунизациите, вероятните предстоящи странични реакции, стадиите на клиничните изследвания, смисъла на приложението на имунизациите при другите възрастови групи, при лица, страдащи от хронични болести във Фейсбук страницата на Министерство на здравеопазването.

-    Интервюта и експертни мнения от медици за изгодите от имунизацията се разгласяват всекидневно на страницата на Министерство на здравеопазването в обществената мрежа, които биват препечатани както от печатни медии, по този начин и от електронните медии.

-    Българската телеграфна организация сътвори нарочна графа за COVID-19 и имунизацията, достъпът до информацията в която е безвъзмезден и не изисква абонамент.

-    Проведени са срещи с Офиса на СЗО в България, с Уницеф, с Представителството на Европейска комисия у нас, с Българския червен кръст за взаимни начинания, които да покачат публичното доверие във имунизациите.

-    Министерството на опазването на здравето разчита на националните и районни медии, до които регулярно популяризира материали и обезпечава респонденти по тематиките ваксини и имунизационна акция.

-    Политическото управление и специалистите на Министерството на здравеопазването във всяко свое медийно присъединяване подчертават върху изгодите от ваксинацията;

-    Ежеседмично Министерство на здравеопазването разгласява информация за изнесените имунизационни пунктове в страната.

-    Периодично обществеността се осведоми за новите разновидности на COVID-19.

-    В рамките на осведомителната акция се провеждат събития вид полемика за имунизациите и изгодата от имунизацията против COVID-19, в които вземат участие представители на Министерство на здравеопазването, на РЗИ, лекари и лица от съответното обитаемо място.

-    Проведена бе среща със здравните посредници, на която бяха набелязани съответни ограничения по какъв начин да се завиши имунизационното покритие измежду ромската общественост.

-    Съвместно със Столична община бе проведена полемика с част от пасторите в квартал „ Христо Ботев “, на която бяха разяснени изгодите от имунизацията.

-    Създаден бе и Обществен съвет за повишение на информираността измежду популацията за изгодите от имунизациите. В него са включени представители на религиозните общности, на медиите, водещи специалисти в региона на логиката на психиката, социологията, спорта и културата и български учени, които се включиха в акцията като представители за изгодата от имунизацията.

-    Като част от публичния съвет оперната певица Александрина Пендачанска спомага за организирането на изнесен имунизационен пункт по време фестивала на изкуствата в Копривщица „ Мастер Отечествен фронт Арт “, който ще се организира в интервала 25 август-29 август.

-    Организиране взаимно с МОН на полемики с учители и шефове на просветителни институции, на които с видеопослания вземат участие над 20 експерти, които дават отговор на въпросите за имунизацията.

-    Министерството на младежта и спорта също се ангажира с имунизационната акция и в тото пунктовете в цялата страна са ситуирани осведомителните материали, предоставени от Представителството на Европейската комисия в България.

-    Предоставяне от време на време на информация за разпространяването на новите разновидности на вируса, открити посредством целогеномно секвениране
-    Обмисля се взаимно с Министерство на културата провеждането на акция под мотото „ Подкрепи българската просвета, постави си ваксина. “

-    Съвместно с европейския комисар по опазването на здравето Стела Кириакиду бе посетен имунизационен пункт и бе заявена ангажираността на Европейската комисия към имунизационния развой в България.

-    Обсъжда се с Министерство на стопанската система механизъм за подучване на бизнеси и предприятия, чиито личен състав е напълно имунизиран.

-    Проведени са редица срещи с представители на НСОРБ и кметове на тематика по какъв начин да се разшири имунизационният обсег по места.

-    Футболистите от ЦСКА-София излязоха на мач с тениски с апел „ Ваксината избавя! “
-    Спортистите от ЦСКА-София и Лудогорец поддържаха напъните на Министерство на здравеопазването за увеличение на имунизационното покритие измежду популацията и се имунизираха обществено.

-    В ход е подготовката на акция с поддръжката на мобилните оператори.-    В акцията се включи и Българска болнична асоциация с изявленията с лекари, които изясняват изгодите от имунизацията

-    На рок фестивала в село Миндя известни лица ще насочат апел хората да се имунизират
-    Областният шеф на Плевен Марио Тодоров провежда самодейността " Да " на имунизацията! ".

-    Към акцията се включиха всички мотоклубове от Плевен, които проведоха мотообиколка по централните улици " С шума на мотори хората да се разсънят за положителната концепция ".
-    Световният първенец по бокс Детелин Далаклиев направи свое видео послание към съгражданите си.

-    Инициативата поддържаха и от фолклорен танцов клуб " Северняците " с началник Джейлян Демирев, които изнесоха огромен концерт на площада в Плевен с апели за имунизация.
-    Областният шеф на Сливен също се включи във имунизационната акция с редица начинания. Със съдействието на кметовете на четирите общини и работодатели от Област Сливен са извършени осведомителни срещи за изгодата от имунизацията против COVID-19. От РЗИ-Сливен са направени осведомителни материали, които са предоставени на кметове, работодатели, служби по трудова медицина, посредници и пастори. Във компании от региона са извършени срещи с служащи и чиновници, на които е показана презентация за смисъла на имунизациите. Областна администрация Сливен даде дискове и флашки с презентацията на РЗИ-Сливен на общините, кметовете, кметските наместници, пасторите, читалищата и персоналните лекари. Със подпомагане на РУО-Сливен са изпратени осведомителни материали на шефове на учебни заведения и детски градини. За ангажиране на вниманието на хора от рисковите групи в провеждането на осведомителна акция на районно равнище за изгодите от имунизиране със подпомагане на проф. доктор Иван Димитров, шеф на Филиал Сливен към Медицински университет-Варна, е основан информативен клип с присъединяване на студенти от филиала, който е публикуван в медиите и в лечебните заведения.

-    Министерството на опазването на здравето дружно с доброволци от Българския червен кръст започнаха взаимна акция за изгодите от имунизацията в страната. На 24 август бяха раздавани осведомителни брошури за сигурността и успеваемостта на имунизациите на два пункта в София- пред метростанция Сердика и пред НДК. На 26 август, четвъртък, от 11 часа акцията започва пред общината в Пловдив, като в 12:30 доброволците брошури се раздават в кв. „ Капана “ в града. На 27 август, петък, акцията на БЧК е и в град Варна. В 11 часа доброволците раздават брошури в Морската градина, а в 12:30 – пред Катедрален храм " Успение Богородично ". На 31 август, вторник, от 11 часа самодейността ще стартира пред общината в Бургас, ще продължи по ул. „ Богориди “ и в 12:30 младежите ще раздават брошури в Морската градина.
 
В умозаключение желая да Ви благодаря за поставените въпроси и проявената угриженост. Ако предоставената информация не е задоволителна, то апелирам не се колебайте да се свържете с мен и да поискате спомагателна такава или уточнения по към този момент предоставената.

Считам, също така че с цел да бъде сполучлива, битката с пандемията би трябвало да се води от всички институции, в границите на техните пълномощия. В тази връзка позволете на собствен ред да се обърна, посредством Вас към органите на прокуратурата от цялата страна с апел да обмислите опциите за по-активно присъединяване на прокуратурата в контрола по спазването на противоепидемичните ограничения.
Ще Ви бъда признателен също, в случай че ме информирате дали са подхванати някакви дейности във връзка с публикувани, посредством медии сигнали за издаване на подправени документи за имунизации и други нарушавания, носещи белези на закононарушения.

На Интернет страницата на Министерство на здравеопазването е оповестен и направен от НЦОЗА Анализ на аргументите за изключителната смъртност, която записваме у нас от началото на пандемията до в този момент, при положение, че съставлява интерес за прокуратурата.   

Моля приемете моите най-хубави пожелания!
Д-р Стойчо Кацаров – министър на опазването на здравето  

Политическа партия
Мисля, че член 145, алинея 1, т. 1 от Закона за правосъдната власт, на който се позовавате за настояването на посочената нагоре информация не Ви дава такова право. По този въпрос има няколко произнасяния на Конституционния съд, да вземем за пример Решение № 6 от 06.06.2017 година на Конституционен съд на Република България по к.д. № 15 / 2016 година

Поради огромната ми претовареност, обвързвана с настъпващата пандемична вълна, нямам време да влизам в юридически спор, а и както загатнах първоначално, се веселя да споделя с обществеността тази информация.

С.К. "

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР